Αναζήτηση αναρτήσεων

Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ


ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ



Αρκετοί όροι χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τα μικρόβια με βάση  το εύρος θερμοκρασίας για ανάπτυξη τους. Μικροβλάστες που μεγαλώνουν σε ψυχρά περιβάλλοντα είναι ψυχοθεραπευτές ή ψυχρόφιλοι. Οι ψυχοθεραπευτές (μερικές φορές ονομάζονται ψυχοτρόπες) αυξάνονται στους 08C ή υψηλότερα και τυπικά έχουν μέγιστα περίπου στα 358C. Τα ψυχρόφιλα (μερικές φορές αποκαλούνται κρυοφίλα) αναπτύσσονται καλά στους 08C και έχουν βέλτιστη θερμοκρασία ανάπτυξης 158C. Η μέγιστη είναι περίπου 208C. Απομονώνονται εύκολα από την Αρκτική και την Ανταρκτικά ενδιαιτήματα. Οι ωκεανοί αποτελούν ένα τεράστιο βιότοπο για ψυχρόφιλα επειδή το 90% του ωκεάνιου νερού είναι 8C ή πιο κρύο.Το ψυχρόφιλο βακτήριο Chlamydomonas nivalis μπορεί πραγματικά να χρωματίσει ένα snowfield ή ένα παγετώνα ροζ με τα έντονα κόκκινα σπόρια.
Psychrophiles είναι ευρέως διαδεδομένα μεταξύ των βακτηριακών taxa και βρίσκονται τέτοια γένη όπως οι Pseudomonas, Vibrio, Alcaligenes, Bacillus, Photobacterium και Shewanella. Αυτά έχουν προσαρμοστεί στο περιβάλλον τους με διάφορους τρόπους. Δικά τους ένζυμα, συστήματα μεταφοράς και συνθετικά μηχανήματα πρωτεϊνών λειτουργούν καλά σε χαμηλές θερμοκρασίες. Οι μεμβράνες των ψυχρόφιλων αυτών μικροοργανισμών έχουν υψηλά επίπεδα ακόρεστων λιπαρών οξέων και μπορούν να παραμείνουν semifluid όταν είναι κρύο. Πράγματι, πολλά ψυχρόφιλα αρχίζουν να διαρρέουν κυτταρικά συστατικά τους σε θερμοκρασίες υψηλότερες από 208C λόγω διαταραχής της μεμβράνης που υφίσταται ρήξη. Πολλά ψυχρόφιλα συσσωρεύουν συμβατές διαλυμένες ουσίες. Αντί να προστατεύεται η μεμβράνη τους το οσμωτικό στρες, στην περίπτωση αυτή οδηγεί τις συμβατές διαλυμένες ουσίες να μειώνουν το σημείο πήξης της κυτοσόλης. Ακόμα άλλα ψυχρόφιλα χρησιμοποιούν αντιψυκτικό συνδυασμό πρωτεϊνών για τη μείωση του σημείου πήξης της κυτοσόλης. Τα ψυχρόφιλα βακτήρια και οι μύκητες είναι μείζονες αιτίες ψύξης και της αλλοίωσης των τροφίμων.

 Ψυχοφιλικοί μικροοργανισμοί Chlamydomonas  είναι μέλη της υποομάδας Χλωρόφυτα. Τα άτομα έχουν δύο μαστίγια ίσου μήκους στο πρόσθιο άκρο με το οποίο κινούνται γρήγορα στο νερό. Το κάθε κύτταρο έχει έναν απλό απλοειδή πυρήνα, έναν μεγάλο χλωροπλάστη, έναν εμφανή πυρηνοειδές  στίγμα που βοηθά το κύτταρο στις φωτοτακτικές αποκρίσεις. Δύο μικρά κεκορεσμένα κενοτόπια στη βάση της λειτουργίας flagella ως οργανομετρικά οργανίδια. Chlamydomonas  αναπαράγονται ασεξουαλικά με την παραγωγή σπόρων μέσω μιτωτικής διαίρεσης. Σεξουαλική αναπαραγωγή συμβαίνει όταν μερικά κύτταρα δρουν ως γαμέτες και συντηρούνται σχηματίζοντας ένα τεσσάρων σημαδιών, διπλοειδές ζυγωτό που τελικά χάνει το μαστίγιο και εισέρχεται σε φάση ανάπαυσης. Η μεΐωση εμφανίζεται στο τέλος αυτής στη φάση ανάπαυσης και παράγει τέσσερα απλοειδή κύτταρα που δημιουργούν ενήλικες.
Το χλωροφυτικό Prototheca moriformis προκαλεί την ασθένεια προθέκτοση σε ανθρώπους και ζώα. Τα κύτταρα P. moriformis είναι αρκετά συνηθισμένο στο έδαφος, και από αυτήν την περιοχή είναι οι περισσότερες λοιμώξεις συμβούν. Σοβαρές συστηματικές λοιμώξεις, όπως μαζική εισβολή της κυκλοφορίας του αίματος, έχουν αναφερθεί σε ζώα. Ο υποδόριος  τύπος της λοίμωξης είναι πιο κοινός στους ανθρώπους. Ξεκινά ως μικρή βλάβη και απλώνεται αργά μέσω των λεμφαδένων, και καλύπτουν μεγάλες περιοχές του σώματος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΝΤΗΣ 21/7/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου