Αναζήτηση αναρτήσεων

Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Μικροοργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν στις λίμνες εποχιακά άνθη


Μικροοργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν στις λίμνες εποχιακά άνθη

Οι λίμνες διαφέρουν από ποτάμια και ρέματα επειδή είναι συστήματα στάσιμων νερών, έτσι κυριαρχούνται από πλαγκτονικούς μικροοργανισμούς και ασπόνδυλα. Η τοπολογία και η υδρολογία των λιμνών αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ανάπτυξη


αυτών των κοινοτήτων. Η υδρολογική λίμνη ενσωματώνει όλες πτυχές της ροής του νερού: το νερό στην ίδια τη λίμνη, καθώς και την εισροή του και εκροής. Επειδή μεγάλο μέρος του νερού σε μια λίμνη προέρχεται από τη γύρω γη, τη γεωλογία και τη χρήση της γης που τροφοδοτεί το οικοσύστημα η λίμνη καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη χημεία του νερού εισροής. Για παράδειγμα, οι ορεινές λίμνες τρέφονται με νερό από σχετικά άγονη γη, με αποτέλεσμα ολιγοτροφικές συνθήκες στη λίμνη. Αυτό εξηγεί γιατί οι ορεινές λίμνες τείνουν να είναι τόσο καθαρές: η μικροβιακή ανάπτυξη είναι περιορισμένη σε εκείνα τα είδη που ανέχονται χαμηλά επίπεδα θρεπτικών ουσιών.

Τέτοια μικρόβια τείνουν να έχουν μακρούς χρόνους γενιάς. Από την άλλη πλευρά, λίμνες χαμηλού υψομέτρου γενικά συλλαμβάνουν νερό από γόνιμα, καλλιεργημένα εδάφη και έτσι είναι θρεπτικά πλούσιες. Αυτό υποστηρίζει ένα υψηλό επίπεδο πλαγκτονικής ανάπτυξης, και το φαινόμενο ότι οι λίμνες μπορεί να φαίνονται θολές. Το πικοπλαγκτόν περιλαμβάνει συχνά στο γλυκό νερό, είδη του Synechococcus, ενώ νηματοειδή κυανοβακτήρια όπως αυτά των γενών Anabaena και Microcystis απαρτίζουν το μακροπλαγκτόν (μικρόβια μεγαλύτερα από 200 mm).


Οι βαθιές λίμνες μπορούν να χωριστούν σε δύο κύριες περιοχές: την παραλιακή ζώνη ή ακτογραμμή και την κεντρική πελαγική ζώνη (αυτοί οι όροι ισχύουν επίσης και για τα θαλάσσια συστήματα). Όπως φαίνεται η παράκτια περιοχή ορίζεται επίσης από το βάθος της φωτοτικής ζώνης. Οι δύο ζώνες έχουν ξεχωριστές μικροβιακές κοινότητες. Στην παράκτια ζώνη υπάρχουν οργανικά υποστρώματα και θρεπτικά συστατικά όπως φωσφορικά και νιτρικά. Επειδή το νερό είναι ρηχό, το φως διεισδύει σε όλο το βάθος του νερού, επιτρέποντας την ανάπτυξη μεγαλύτερων φυτών. Biofilms συχνά σχηματίζονται σε αυτά τα φυτά και στα ιζήματα.






ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π ΤΣΙΑΝΤΗΣ 21/7/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου