Αναζήτηση αναρτήσεων

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Το Chladophora aegagropila (Moss Balls)


Το Chladophora aegagropila (Moss Balls)


Το Chladophora aegagropila (Moss Balls) είναι πολύ δημοφιλές για τον έλεγχο των φυκιών από την πείνα των ανεπιθύμητων φυκιών, χρησιμοποιώντας τα ίδια θρεπτικά συστατικά. Με τις σωστές συνθήκες έχουν τη δυνατότητα να επιπλέουν ή να βυθίζονται στο ενυδρείο, γεγονός που τους καθιστά πιο ενδιαφέροντα.
Τα νημάτια των φυκιών αυτών αποτελούνται από κυματοειδή σαν πιάτα κύτταρα. Οι ειδικοί, ετοιμάζουν δείγματα νερού από μια λίμνη στην περιοχή που υπάρχει νερό. Τα κυανοβακτήρια και τα άλγη διηθούνται για να ληφθεί DΝΑ για αλληλούχιση και ταυτοποίηση.
Από αυτά τα δείγματα, θα ακολουθήσει  η εξακρίβωση του DNA για να ταυτοποιήσει τα είδη στο νερό και θα μετρήσει τη συγκέντρωση των μικροκυστίνων που τυχόν μπορεί να υπάρχουν για να καθορίσει εάν το νερό τύχει απουσία μικροκυστίνων, και είναι δηλαδή ασφαλές για ανθρώπινη χρήση.

Κάτω από το περιβαλλοντικό στρες, όπως ο περιορισμός του φωτός ή η πείνα από φωσφορικά άλατα, τα νηματοειδή κυανοβακτήρια όπως το Anabaena σχηματίζουν εξειδικευμένα κύτταρα σπορίων που ονομάζονται ακινέτες. Μια ακίνητη μορφή σχηματίζεται ως ένα μακρύ ωοειδές κύτταρο δίπλα σε ένα ετερόστρωμα, όπου αποθηκεύει άζωτο και αναπτύσσει ένα πυκνό φάκελο. Όπως και άλλοι τύποι σπόρων, οι ακινέτες αντιστέκονται στην αποξήρανση και παραμένουν βιώσιμοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
 Συγκρίνοντας τις ιδιότητες των ακινετών με εκείνες άλλων τύπων σπορίων, οι ακινέτες βρίσκονται αδρανείς αλλά βιώσιμοι μέχρις ότου βελτιωθούν οι συνθήκες που επιτρέπουν τη βλάστηση και την ανάπτυξη νέων βλαστικών νηματίων. Στο νερό της λίμνης, η βλάστηση ακινετών μπορεί να προκαλέσει  τα τοξικά άνθη της Anabaena, τα Πολυκυττάρια. Τα κυανοβακτήρια νημάτια και οι αποικίες, στην πραγματικότητα, αντιπροσωπεύουν πολυκύτταρους οργανισμούς. Διαφορετικά βακτήρια έχουν αναπτύξει ποικίλα μέσα δημιουργίας πολυκυττάριας. Όπως έχουμε δει, νηματοειδή κυανοβακτήρια όπως Anabaena ή Nostoc σχηματίζουν αλυσίδες με διαίρεση σειριακών κυττάρων. Κατά διαστήματα, ένα κύτταρο διαφοροποιείται σε έναν ετερόκυκλο, ο οποίος εκτελεί σταθεροποίηση αζώτου - μια ειδική λειτουργία για το νήμα ως σύνολο. Σε άλλα είδη, θα δούμε πολύ διαφορετικούς μηχανισμούς. Τα σταθερά κύτταρα Bacillus  συναρμολογούνται με προσκόλληση σε ένα υπόστρωμα. Τα κύτταρα αναπτύσσονται σχηματίζοντας ένα βιοφίλμ που απελευθερώνει ενδοσπόρια. Οι ακτινομύκητες  σχηματίζουν νήματα διακλάδωσης, εναέρια και στο έδαφος, όπου παράγουν αντιβιοτικά. Τα παλαιότερα κύτταρα υφίστανται προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο, ενώ τα εναέρια σχηματίζουν ίνες που παράγουν εξωσπόρια. Τα γραμμικά μυξοβακτήρια, συναρμολογούνται με χημειοταξία και διαφοροποιούνται σε ένα καρποφόρο σώμα για την απελευθέρωση των μυξοσπορίων.
Οι Aκινέτες σχηματίζουν νήματα από κυανοβακτήρια και απαιτούν περιορισμό του φωτός για να αναπτυχθούν – και θερμοκρασία χαμηλή.Ένας ακινέτης αναπτύσσεται δίπλα σε μια άλλη ετεροκύστη και εξελίσσεται, ως ένα μεγάλο οβάλ κύτταρο με ένα πολυστρωματικό φάκελο. Παθαίνει αφυδάτωση και είναι ανθεκτικό στο κρύο - Βιώσιμο για δεκαετίες.

ΚΩΣΤΑΣ Π ΤΣΙΑΝΤΗΣ  29/7/2019


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου