Αναζήτηση αναρτήσεων

Κυριακή 18 Μαΐου 2014

nanonews

nanonews

Λείπει ο ελέφαντας, χορεύουν τα ποντίκια!
nanonews



 
15 χρόνια χωρίς μεγάλα άγρια ζώα (ελέφαντες, τίγρεις, ζέβρες...) παρέμεινε μια περιφραγμένη έκταση 100 στρεμμάτων στην Κένυα.

2 φορές περισσότερα ήταν τα τρωκτικά στην περιοχή αυτή σε σχέση με τις γειτονικές της. Διπλάσιος ήταν επίσης ο αριθμός των μυγών.

60% των μολυσματικών ασθενειών που προσβάλλουν τον άνθρωπο είναι ζωονόσοι και τα τρωκτικά και τα έντομα αποτελούν βασικούς φορείς τους.

Οζον και πράσινη ενέργεια
Οι κάτοικοι του Σάο Πάολο στη Βραζιλία αποτελούν τον πρώτο πραγματικό πληθυσμό που μελετήθηκε ως προς τη συμπεριφορά του σχετικά με τα καύσιμα που χρησιμοποιεί και την επίδραση των αποφάσεών του στην ατμόσφαιρα. Καθώς η παραγωγή ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο αποτελεί ανθηρό τομέα της οικονομίας της Βραζιλίας, οι κάτοικοι τείνουν να εναλλάσσουν τη χρήση βενζίνης με αιθανόλη προερχόμενη από υπολείμματα ζαχαροκάλαμου. Οταν οι τιμές του ζαχαροκάλαμου είναι αυξημένες, πέφτει η χρήση της αιθανόλης και αυξάνεται η χρήση βενζίνης. Αντιθέτως, οι χαμηλές τιμές ζαχαροκάλαμου συνεπάγονται ευρύτερη χρήση αιθανόλης. Οπως διαπίστωσε μια ομάδα χημικών και οικονομολόγων του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν των ΗΠΑ, δύο επεισόδια αύξησης της τιμής της αιθανόλης το 2010 και το 2011 είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του όζοντος στην ατμόσφαιρα της πόλης κατά 20%. Ως σήμερα, η επίδραση των λεγόμενων πράσινων καυσίμων στην ατμόσφαιρα είχε μελετηθεί με τη βοήθεια προσομοιώσεων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα ευρήματα των αμερικανών επιστημόνων εκτιμώνται ως πολύτιμα.

ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Γιατί σφυρίζει ο βραστήρας;

Αυτό το ερώτημα θέλησαν να διερευνήσουν δύο, πιθανότατα εθισμένοι στο τσάι, βρετανοί φυσικοί οι οποίοι άκουγαν συχνά-πυκνά το σφύριγμα του κλασικού βραστήρα, αυτού που βάζουμε στο μάτι της κουζίνας και αποτελεί βασικό εξοπλισμό της κουζίνας των βορείων λαών. Επειτα από ενδελεχή μελέτη, οι βρετανοί επιστήμονες έχουν την απάντηση: για όλα ευθύνεται το στόμιο του βραστήρα ή καλύτερα ο «λαιμός» του. Στη βάση αυτού του λαιμού συγκεντρώνεται αρχικά ο ατμός δημιουργώντας μια ασταθή ροή η οποία όταν φτάσει στο στόμιο δημιουργεί συνεχείς στροβίλους. Είναι ακριβώς αυτός ο στροβιλισμός του νερού που δημιουργεί τον χαρακτηριστικό συριγμό που ενημερώνει ότι έφτασε η ώρα του τσαγιού. Οπως δε επισημαίνουν οι βρετανοί επιστήμονες, οι νότες του τραγουδιού του βραστήρα δεν είναι πάντα οι ίδιες: ο τελικός ήχος που θα παραχθεί εξαρτάται από το μήκος του λαιμού του βραστήρα.


ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ 18/5/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου